Var köper man musik idag?

Musiken har inte bara utvecklats när det gäller olika genrer som har vuxit fram, utan också när det gäller hur vi lyssnar på musik, det vill säga i vilket format musiken finns tillgänglig. Självklart lyssnar vi fortfarande på livemusik, och på många sätt är nog en rockkonsert från 1970-talet lik en rockkonsert från 2016. Men när vi lyssnar på inspelad musik finns det mycket få likheter.

Än idag finns dock de som föredrar att lyssna på inspelad musik på samma sätt som på 1970-talet; för dessa entusiaster finns fortfarande skivbutiker med LP-skivor som särskild inriktning. Dessa samlare och LP-entusiaster är dock i minoritet, och snart (eller redan nu) är de som köper fysiska CD-skivor i butik också i minoritet. Än så länge finns fortfarande fysiska skivbutiker, men de kan vara ett utrotningshotat släkte.

Istället är det den digitala musiken som tar över en allt större del av marknaden. Idag köper de allra flesta sin musik i mp3-format, från någon av alla e-butiker specialiserade på just musik. Ett exempel är Itunes Store, som drivs av Apple. Genom programvaran Itunes kan användarna köpa musik och andra digitala medier. Faktum är att Itunes Store sedan februari 2010 har varit den största försäljaren av musik i världen.music-1163286_960_720

En växande konkurrent till Itunes Store är dock Google Play Music, som både fungerar som en musikaffär och en streamingtjänst. Användare kan nämligen ladda upp sin egen musik till tjänsten, vilket gör att de blir tillgängliga överallt, inte bara där de är lagrade. Utöver detta kan de köpa till ytterligare musikspår från tjänstens butik.

Allt fler väljer dock idag att inte köpa enskilda spår eller album som mp3, utan att istället prenumerera på en streamingtjänst. För knappt 100 kronor i månaden (som är det vanliga priset för de flesta liknande tjänsterna) får man då tillgång till miljontals låtar.

Oavsett i vilket format du köper din musik – som LP-skiva, CD-skiva eller mp3 – bör du passa på att handla musiken under Black Friday. Då har nämligen de flesta butiker, både i verkligheten och på nätet, reor och särskilda erbjudanden, vilket gör att man kan köpa sin musik till betydligt bättre priser än vanligt. Om du letar efter erbjudanden och rabatter inför Black Friday ska du gå in på Black-Friday.se.