Kostnad för olika musikinstrument

För musiker är det viktigt att ha bra och ändamålsenliga instrument. Även om man inte spelar professionellt utan mer för nöjets skull är det mycket roligare att spela på ett behändigt instrument som ger ifrån sig precis det ljud man vill få fram. Att köpa instrument kan vara dyrt, speciellt om man är ute efter något mer exklusivt och ovanligt exemplar. Däremot finns de flesta instrument i olika prisklasser, men ofta får man räkna med att ju mindre man betalar för sitt instrument desto sämre kvalitet har det också. Det innebär dock inte att man bara ska stirra sig blind på tillverkaren, utan man ska välja det som känns passande för en själv. Därför rekommenderas det alltid att man, om det bara är möjligt, provspelar på det instrument man tänkt köpa före man väljer att lägga sina pengar på det. De flesta seriösa försäljare tillåter det här och det är inga konstigheter att fråga om att få provspela före man bestämmer sig.

Hur avgörs priserna på olika instrument?

Som med de flesta andra saker och prylar vi lägger våra pengar på avgörs priset dels av märket, dels av produktionen och dels av kvaliteten. Om en gitarr massproduceras är det naturligt att priset är lägre, men då ska man också vara beredd på att materialet inte heller är lika hållbart som om man väljer att köpa mer ovanliga instrument. De allra dyraste instrumenten är de som blir handgjorda i en liten upplaga och som genomgår rigorösa kvalitetskontroller för att de ska hålla en hög standard. Sådana här instrument köps oftast av proffsmusiker och av samlare, men det går också att investera i ett sådant instrument som privatperson. Något man måste ha i åtanke oavsett vilket instrument man köper är att de med jämna mellanrum behöver få service. Köper man till exempel en flygel kommer den behöva stämmas med jämna mellanrum och även det medför en kostnad. Akustiska instrument kräver ofta mer kostnader än elektroniska instrument gör. Exempelvis kan det i längden bli dyrare med en akustisk gitarr än med en elektrisk eftersom den akustiska gitarren lättare får skador på höljet.

Hur finansierar man ett instrumentköp?

Det finns många valmöjligheter kring betalning när man ska köpa ett instrument. Det är alltid säljaren som avgör på vilket sätt betalningen ska ske, åtminstone om det är ett företag som säljer produkten. Många erbjuder dock flertalet olika alternativ. Man kan till exempel välja att betala direkt vid köp men om ekonomin inte räcker till kan man också fråga om att få betala på faktura eller genom avbetalning. Ska man sedan sälja sina instrument vidare till andra musikintresserade står man plötsligt själv som försäljare och då behöver man fundera över hur man vill ha betalt. Man kan till exempel använda sig av fakturaköp ifall man har ett eget företag. Det är ofta ett mycket smidigt sätt att säkerställa att man får betalt utan att köparen ska känna sig stressad att behöva betala för instrumentet på en gång. De flesta som har ett eget företag använder sig på något sätt av fakturaköp just för att det är smidigt både för försäljaren och köparen.