Välj rätt hörlurar för bättre musik

Att välja rätt hörlurar är A och O för att få en skön musikupplevelse. Valet handlar självklart delvis om de tekniska aspekterna hos hörlurarna, och om man är en riktig musiknörd är dessa kanske de viktigaste av allt – faktorer som impedans, nominal SPL, effekt, frekvensomfång och distortionsvärde. För gemene man börjar dock valet oftast betydligt enklare än så – det kan helt enkelt handla om att man väljer rätt form på hörlurarna.

Audio-Technica_ATH-A500Vilken form man bör välja beror på hur man lyssnar på musik. Om man till exempel framförallt lyssnar på musik när man är på språng, till exempel på bussen eller tåget, kanske ett par smidiga in-ear-hörlurar är det bästa alternativet. De tar inte upp någon plats alls och kan enkelt kastas ner i fickan eller väskan tillsammans med mobilen. Om man inte tycker om att ha hörlurarna direkt i öronen kan on-ear-hörlurar vara ett bra alternativ. De sitter som namnet antyder utanpå örat istället för i örat, men är ändå relativt smidiga och nätta. Slutligen finns de så kallade around-ear-hörlurarna, som omsluter hela örat. De är bekväma och ger bäst ljud av de tre varianterna, men är också stora och otympliga. De kan dock passa perfekt som hörlurar hemma i soffan eller på kontoret, när man är stillasittande. Om du vill ha en skön soffa för att matcha dina sköna hörlurar ska du gå in på Furniturebox.se, där det finns soffor för alla smaker.

I sitt hörlursval ska man också överväga om man vill ha särskilda funktioner, som brusreducering (bra om man lyssnar på musik på bussen) eller sportfunktion (om man lyssnar på musik när man tränar).