Musik för tonåringar

Musik kan förena människor heter det, och visst stämmer det! Musik kan väcka en mängd känslor, både glada med ledsamma. Kanske minns man en speciell händelse eller så färdas man tillbaka i tiden då man träffade en person för första gången och blev kär. Musiken kan förändra sinnesstämningen hos en person, musik i ett högt tempo får oss att vilja röra oss, medan mer lugnande musik gör att vi kanske varvar ner och känner oss mer avslappnade. Idag är det många tonåringar som är allätare, det vill säga de lyssnar på ett brett spektra av musik, allt ifrån elektronisk dansmusik (EDM) till klassiskt.

Musik och gemenskap

För det flesta tonåringar, både historiskt men även idag, handlar både musik och kläder om att vara en del i ett sammanhang. Kanske har man ännu inte kommit upp i åldern då man får går själv på konsert, men det är inte helt ovanligt att man frågar sina föräldrar eller kanske något äldre syskon om de kan följa med på till exempel en konsert med Justin Bieber eller Ariana Grande. När det gäller kläder är det ledordet för många tonåringar bekvämlighet. Det är populärt med gymnastikskor, mjuka byxor och tröjor. En kigurumi är en så kallad one-picedräkt som också är på modet. Det som är roligt med dessa dräkter är att man kan likna en figur, till exempel en leopard, utan att känna sig alltför utklädd.

Sverige är duktiga på musikexport där bland annat Zara Larsson är en person som slagit igenom i unga år. Hennes musik har blivit populär, inte bara bland svenska tonåringar (och äldre personer också för den delen) utan av ungdomar över hela världen. Andra personer som blivit kända i relativt tidig ålder och som lockat en stor ung publik är Carola, Darin, Pernilla Wahlgren och Anna Book. På den internationella stjärnhimlen hittar vi namn som Robbie Williams (via Take That),Justin Timberlake (först via NSYNC) och Adele där den senare har gjort ett av världens mest sålda album “19”.

Musik ska byggas utav glädje

“Av glädje bygger man musik”, detta är en fras i en av Lill Lindfors låtar och visst stämmer det. många tonårsidoler fortsätter att spela länge efter det att de passerat tonåren, just för att det medför så mycket glädje och tillför så mycket positiv energi att hålla på med musik. Det är heller inte helt ovanligt att många kända personer kombinerar låtskriveri med sång och dans.